Nang pia olahan ku koh…

Assalamualaikum,

mmm kepak eh. kepak ku sik berenti jak ujong minggu tok. cam2 jak aktiviti. pengilan, piknik, berjalan, raon. wpun best, tp mun dah too many good things pun sik best juak nak. ku rasa harus klk ada karma balance of the universe. kotan ku berkaol hevat gilak ujong minggu tok tek. mesti ada something bad akan berlaku kelak. mmm.

anyway ya sebagai pembuka bicara jak. motip ku nak bersaduk kali tok ialah, mmm. camtok. di ujong2 waktu nak , dah nak masok ku 2 tahun kat sitok, molah ku berpikir. apa nak ku polah mun ku cont’d study tok kelak? dah kak pia? ku dah besa megang duit kedirik., kelak bepintak ngan parents. dahlah jenis mesin otak aku tok sik suka bepintak, dolok zaman ku study ku tunggu jak parents bank in or cash, mun ku dah abis duit pun ku diam jak nunggu bank in yg seterusnya..x ku pandey berpintak2 kedak urang lain koh…sik biasa mak…aih..cakoi juak.

chemtok. sedari kecik lagik, kehidupan aku ada aim, ada destinasi, ujong phase to phase. maybe dah di didik cik Dyg Aminah Hj Abg Ahmad Shjeli aka DAAS kedak ya. DAAS ya mak kedirik molah singkatan namanya ..

2 beranak pose2 menungak dpn pintu umah. si anak nyabut uban si mak. circa 1986.taun ku lahir

cik DAAS: kitak belaja benar2 k. mak mok kitak dapat result bagus ujian pemilihan darjah 1 kelak, mak maok kitak masok sekolah bagus.

Husna: mun dah masok sekolah bagus apa gik mak?

cik DAAS: dah kitak masok sekolah bagus. kitak belaja benar2 gik. mak mok kitak dapat upsr bagus,

Husna: mun dah lekak upsr apa gik mak?

cik DAAS: lekak upsr, kitak masok secondary skool bagus. kakya score bagus2 k periksa porm 3.

Husna: mun dah lekak periksa porm 3 apa gik mak?

cik DAAS: lekak periksa porm 3, kitak masok porm 4. kitak mesti dapat result bagus k. mak mok kitak masok science side.

Husna: lekak porm 4 apa gik mak?

cik DAAS: lekak porm 4 kitak masok porm 5. SPM gik kakya. kitak mesti belaja benar2 k.

Husna: mun dah lekak spm apa gik mak?

cik DAAS: mun dah spm kitak masok universiti k

Husna: mun dah masok universiti apa gik mak?

cik DAAS: dah lekak universiti kitak kerja la

Husna: mun dah kerja apa la gik mak

cik DAAS: mun dah lekak kerja, mmm kerja la. sambong gik belajar tinnggi2 sik rugi belaja

Husna: dah lekak belajar tinggi2 apa gik mak?

cik DAAS: dah belajar tinggi2. mmm udahla. dah byk duit, ngacak jak kauuuu. yahhh.

mmm. yalah tek. aku mikir juak. apa gik mok ku polah lekak  tok.Lekak Degree ku mok amik PHD lah ku asa.. selalunya aku mesti ada aim, ada plan, ku mesti ada phase nak dilalui. lekak ku plan nok further gik tok lost juak aku. ok, balit kerja, engineer. ok taukku. mmg akan jadik engineer juak klk…giney2 pon,nang hati ku dlm bidang tok.. tp aku rasa aku sik pat stagnant. kaktok2 sikda aim. dah kak pia?

tp dah ku pikir2 balit. byk sebenarnya aku ingin polah. mun dolok, aku terpaksa berenti lok apa2 passion aku sbb nyambong keja,nang berat otakku.ku cuma dapat pegi Scuba Diving 2x jak dlm 2 taun tok, aku rasa dah ku study balit klk. kehidupan ku stabil lekak further klk, toklah antara benda2 yang ingin ku polah. kira k leisure2 gitu2 lah

Belajar bahasa baru. to start with, ku ingin nak belajar korea. lamak ku diam sitok( tang bila ku pnah diam korea owh?? ahaha.. dah nemiak di umah x alah nenga lagu korea n nengok cita korea..nang ku asa ada upa diam d korea juak koh jenah)..yahh. bercampur ngan urg cam2. aku terpesona ngan bhs korea. bukan bermakna ku ngegeh. ku rasa tang kiyut jak mun sidak korea kelakar.(sik lah ku madah ku suka k-pop yg miak laki k loar gadong ya kacak..sik ku muji sidak koh..ingga ku) yup aku akan belajar korean. ku mok belaja sampe fluent. in fact mun ada rezeki dapat sabbatical leave molah postdoc, aku mok molah kat Korean(mongok ku nak..dah major engineering g lah manchester owh)..miahaha, boh lamak, 2 tahun gia kah.

Ngarang buku. bena aih. ku ingin nak ngarang buku koh. aku sik sure gik pasal apa. tp yang pasti ada unsur2 loba..yah. buku k kitak urg baca yg boleh nyebab kitak urg happy n lupak kejap masalah kitak urg. n paling penting, my first book  will be in bahasa serawak. serius tok. Insyallah, mun ku dah abis belaja tokkelak. bena2. mun kehidupan dah stabil. ku rasa benar2 ku nak nulis buku, sikit2 n slow2. chapter by chapter. klk ku engkah lam blog. bukan niat ku nak pemos kah, kaya kah. just k suka2. mun sikda urg maca pun sik kisah. n btw mun kitak urg mok tauk. masa ku darjah 4 dolok, adalah aku ngantar cerpen ku ngan DBP, kenak publish uols. tp sayangnya aku xda nyimpan copy. tajuknya. mmm malu ku nak madah. cerita magic2 my little pony, care bears segala. malukuuuu.wakakaaka

Travelling. aku suka travelling nagga tempat urg. tp urg madah as a muslim nak, mun ko dah mampu. ko harrus gi aji dolok nak. maybe mampu gi aji, tp dr segi spriritual. lom rasa ku koh. klk sampe mekah, ada keluar cerita ku dalam Mastika. errk. anyway dolok aku xda berpeluang gi jaoh. yalah ne lah mampu masa kecik nak. sia mbak cik Joe, sia lah mek urg, cik Joe madah telaga aik ya menara condong pisa. aoklah juak. hahaha. so nek tok dah da rejeki sikit2. ku ingin nak gi melancong around the world gtu. ne tauk sempat di snappy kakak sartorialist nakk. ku suka gilak nagga tempat baru2 sik pernah di tangga. especially nature, civilization and architecture. mmm. suka ku nagga sigek temoat, kakya mengimbau kembali sejarah silam, apa yg berlaku masa ya. camne urg masa ya. yahhh. apa kitak urg ingat aku gago ngan Prada,Guess, Padini,Mango jak?? Akak pun feeling2 intelektual jugak taww. sik taukku kenak ku suka nak kedak ya. kali dah tua nak ooo(yah 26 dah umo ku koh)… dolok gik biak, xdalah juak. gago nagga cerita katon  jem,wonderpets,sailormoon jak. haih, mati kita.

tiga yalah dolok. udah2 lah ya, boh byk gilak. ko ingat ko abis study dahya goyang kaki kakya kenak spon bapak hayam?! boleh kau fergi melancong di mana jua beradaaa?! muji dekan ku koh.miahaha

cik DAAS: yahhhhh, sampe juak hevat2 plan kau, belajar korea lah, feeling2 kak carrie lah, raon2 segala lah. udah2 gik rasa ku nak. dah nak masok 26 umor ko ya. coba rajin gi suro gik, ator semayang ya benar2. sigek gik, carik gik laki nun!

Husna: haih, pelik mak juak, maka kmk baruk jak nak feeling2 kehidupan hot bachelor jet setter ala2 di Monaco tek. dahla ku down!

cik DAAS: duu nak. kach muk! dah-dah, boh ko nak feeling2 Gissele Bunchon. gi hopoh nun! beli sweet corn ngan mak, mun sik da, beli Magic Pau perisa kari ngan masak hitam. kakya reload prepaid  adik kitak sepuloh ringgit sekor. cepat!

Baiklah Mak..

Wassalam,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s